Efectele creşterii dolarului: urmează scumpiri pentru toate produsele

V-a pus pe gânduri scumpirea francului elveţian? Poate că nu, dacă nu aveați deja un credit imobiliar luat ca pe un cal breaz în valuta… prea forte. Dacă francul nu v-a speriat însă, dolarul o să nea dea cu siguranță frisoane tuturor, indiferent cât de mult ne-a păsat până acum de suferința publică a îndatoraților. Ne pregătim pentru o primăvară cu o creştere generalizată a preţurilor pentru produse electronice sau haine. Și nu facem previziuni alarmiste de pomană.

De ce este dolarul pe val?

Pentru că, vorba cântecului, americanii-s de vină. Pe scurt, dolarul se apreciază puternic pentru că economia americană traversează o perioadă foarte bună.

  • Statele Unite sunt cel mai mare producător de petrol şi gaze din lume: dezvoltarea puternică a extracţiei de petrol şi gaze de şist a condus la o producţie de 11 milioane de barili de petrol pe zi, cu circa 500.000 de barili mai mult decât Rusia. Din 2010, SUA sunt şi cel mai mare producător de gaze din lume cu aproape 700 de miliarde de metri cubi anual.
  • SUA au cea mai mică rată a şomajului din 2008: potrivit datelor anunţate la începutul lunii ianuarie, rata şomajului a scăzut la numai 5.6% după ce numărul locurilor de muncă a crescut cu peste 250.000 în decembrie 2014.
  • SUA au o productivitate record: Datele US Bureau of Labor Statistics arată că productivitatea în Statele Unite a ajuns la un nivel record în al treilea trimestru al anului trecut: index de 106.72 puncte.
  • creştere economică de aproape 3%: potrivit datelor din al patrulea trimestru al anului, Statele Unite au avut o creştere economică de 2.7%.

În paralel, economia Uniunii Europene a înregistrat o creştere de numai 0.3% în al treilea trimestru al anului 2014, Japonia a intrat în recesiune, Rusia are probleme din cauza scăderii preţului petrolului, iar creşterea economică a Chinei este în continuă scădere (de la 8.1% în 2012 la 7.3% în ultimul trimestru din 2014).

Din toate aceste motive, în perioada iulie 2014 – ianuarie 2015, dolarul american s-a apreciat cu 16% faţă de euro, cu 15% faţă de yenul japonez şi cu 6% faţă de yuanul chinez. În România, dolarul a crescut de la 3.25 lei în iulie 2014 la aproape 4 lei în ianuarie 2015, echivalentul unei aprecieri de circa 20%.

Efectele creşterii dolarului

Şi ce ne interesează pe noi că dolarul s-a apreciat atât de mult? În fond, dolarul este o monedă la care noi nu ne mai raportăm cam de când operatorii de telefonie au trecut la facturarea serviciilor în euro.

Corect, dar te provoc la un mic exerciţiu: verifică etichetele tricourilor pe care le ai în dulap. Apoi uitate un pic pe eticheta pantofilor tăi sport şi pe carcasa spate a iPhone-ului pe care îl utilizezi cu mare plăcere. Ai observat un numitor comun? Pe aproape toate scrie Made în China. Sau Made în PRC, ceea ce este fix acelaşi lucru, pentru că PRC înseamnă People’s Republic of China. China produce aproape orice folosim în viaţa de zi cu zi, de la laptopuri şi televizoare până la tricouri şi costume.

Ştii cu ce moneda lucrează chinezii? În ciuda faptului că au, desigur, propria lor monedă, chinezii lucrează cu dolari. De altfel, China are o rezervă valutară de 3.9 trilioane de dolari (da, ai citit bine, este vorba despre 3900 de miliarde de dolari), dintre care circa 39 miliarde de dolari sub formă de aur.

Asta înseamnă că, în momentul în care o fabrică din China exportă cămăşi, compania X din Europa care a comandat produsele (poate fi orice marcă europeană prezentă în mall-urile României) trebuie să le achite în dolari. Un dolar mai puternic înseamnă că respectivă companie trebuie să plătească mai mulţi euro pentru a obţine aceeaşi marfă, iar acest lucru se traduce, inevitabil, printr-o creştere a preţului la consumatorul final, adică la tine.

E o minciună! Preţurile sunt la fel ca acum 6 luni!

Parcă văd deja reacţia ta: în ciuda aprecierii dolarului, preţurile au rămas cam aceleaşi. Iar aici îţi dau dreptate, însă motivul este unul relativ simplu: producătorii au în continuare pe stoc produse achiziţionate cu câteva luni în urmă, când dolarul nu era atât de puternic precum acum.

Pe măsură ce stocurile actuale se epuizează, producătorii vor cumpăra marfă nouă de la fabricile din China la preţuri mai mari, care în câteva luni se vor reflecta şi în magazinele din întreaga lume.

Probabil că cel mai bun exemplu de efect negativ al creşterii dolarului este ceea ce s-a întâmplat recent în Rusia: Apple a decis în decembrie să oprească vânzările online pentru iPhone după ce rubla s-a depreciat cu 19% în faţa dolarului într-o singură zi.

Prin urmare, este doar o chestiune de timp până când preţurile bunurilor pe care le folosim zi de zi se vor mări. Este posibil ca majorarea de preţuri să nu fie la fel de mare ca aprecierea dolarului, întrucât unele companii vor prefera să suporte o parte din pierderi pentru a menţine un preţ cât mai atractiv, în special în cazul segmentelor de piaţă în care concurenţa este puternică.

Ce trebuie să faci?

În primul rând, nu trebuie să te panichezi. Fluctuaţiile cursului valutar sunt normale şi nu este exclus ca, într-un viitor nu foarte îndepărtat, dolarul să se deprecieze uşor în faţa celorlalte monede.

În cazul în care intenţionezi ca peste câteva luni să-ţi cumperi un produs relativ costisitor realizat în China, este bine să te pregăteşti să plateşti cu 5-10-20% mai mult. Dacă ai strâns deja suma necesară, poţi chiar să profiţi de asta şi să cumperi acum, pentru a evita viitoarele majorări de preţuri. Decizia îţi aparţine şi ţine, de fapt, de modul în care îţi gestionezi banii în viaţa de zi cu zi.