Ascensiunea şi decăderea bursei din China – la ce să te aştepţi şi ce poţi învăţa din asta?

În timp ce Europa îşi bate capul cu salvarea Greciei de la un faliment care te-ar afecta şi pe tine, China traversează una dintre cele mai grave crize bursiere din ultimii ani.

Un colaps al Chinei ar putea avea un efect mai grav asupra ta decât o ieşire a Greciei din zona euro, pentru că vorbim despre ţara cu cea mai mare masă monetară (3.900 de miliarde de dolari) şi ţara cu cele mai mari exporturi (în valoare de 2.252 de miliarde de dolari, date estimate pentru 2014).

China este una dintre puţinele tari care au înregistrat creşteri economice anuale şi pe parcursul ultimei crize financiare, însă acestea au fost într-o continuă scădere: de la 14.16% în 2007, creşterea a încetinit până la 7.67% în 2013.

Euforia de pe bursa chineză

Bursa chineză a urmat o traiectorie opusă într-un interval de timp semnificativ mai scurt: din iulie 2014 până în 12 iunie 2015, bursa de la Shanghai a crescut cu 150%. Explicaţia? Statul chinez a încurajat persoanele fizice să investească bani pe bursă cu scopul de a reduce dependenţa companiilor de împrumuturile bancare.

După primele creşteri pe bursă, din ce în ce mai mulţi chinezi au decis să cumpere acţiuni. Mulţi dintre ei au ajuns în ipostaza de a se împrumuta la bănci cu dobânzi de până la 22% pentru a investi banii în acţiuni, încântaţi de randamentele superioare ale bursei şi de “promisiunile” că vor obţine câştiguri de 60%. Aşa se face că, în prezent, bursa chineză are peste 90 de milioane de mici investitori, adică aproape 7% din populaţia ţării.

Trezirea la realitate

A fost nevoie de o scurtă perioadă mai slabă pentru bursă pentru apariţia unui efect în lanţ: micii investitori, care în general nu au cunoştinţe economice solide, s-au panicat şi au vândut acţiunile pe bursă cu unicul scop de obţine o sumă suficient de mare pentru a-şi achita împrumuturile contractate. Efectul? Într-un interval de numai 3 săptămâni, bursa chineză a scăzut cu 32%, iar capitalizarea companiilor listate a scăzut cu 3.000 de miliarde de dolari. În comparaţie, PIB-ul Franţei a fost anul trecut de 2.810 miliarde de dolari.

Speriate de efectul în lanţ, autorităţile chineze au interzis marilor investitori (care deţin peste 5% dintr-o companie) să vândă acţiuni timp de 6 luni, în timp ce aproximativ o jumătate dintre companii şi-au suspendat activitatea pe bursă.

china

Efecte în România: un dolar mai puternic, produse mai scumpe

Dacă problemele bursei din China vor persista, unul dintre efectele care vor fi resimţite pe termen lung este aprecierea dolarului. Moneda americană rămâne în continuare foarte atractivă şi se va aprecia în raport cu yuan-ul chinezesc, dar şi comparativ cu moneda unică europeană.

Pentru tine, asta nu înseamnă altceva decât că toate produsele importante din China se vor scumpi, iar lista nu este deloc una scurtă: de la haine şi încălţăminte până la frigidere, aspiratoare, telefoane şi tablete, aproape toate sunt produse în China.

Cum câştigi bani din prăbuşirea bursei chinezeşti

Există şi metode prin care poţi profita de aprecierea dolarului. Cea mai simplă este să schimbi 20-30% din economii în dolari. Chiar dacă dobânzile la depozitele în dolari sunt infime (de regulă, până în 0.5% pe an), vei câştiga din aprecierea monedei americane.

O altă soluţie este să investeşti într-un fond mutual denominat în dolari care de cele mai multe ori alocă banii respectivi pentru cumpărarea de obligaţiuni. Astfel, vei obţine un profit atât din aprecierea dolarului în faţa leului, cât şi din randamentul obligaţiunilor respective.

Ce trebuie să înveţi din problemele bursei chinezeşti

Nu în ultimul rând, poţi învăţa un lucru foarte simplu din modul în care a evoluat bursa chinezească în ultimul an: evită să te laşi cuprins de euforia unui câştig consistent într-o perioadă foarte scurtă de timp. De cele mai multe ori, după aprecieri bruşte de acest gen urmează scăderi la fel de importante care anulează profiturile iniţiale.

Cel mai bine este să urmezi politica paşilor mărunţi şi să mizezi pe acele investiţii care îţi asigură profituri decente şi constante în timp. În plus, nu te împrumuta niciodată pentru a face investiţii de acest gen. De fapt, cel mai bun sfat este să investeşti întotdeauna doar sume de bani pe care îţi poţi permite să le pierzi şi care nu îţi vor afecta în niciun fel stilul de viaţă.