Google Android M – Milkshake?

Google are o serie de denumiri interesante pentru diferitele versiuni ale sistemului de operare Android. Froyo (Frozen Yogurt) Gingerbread, Ice Cream Sandwich, Jelly Bean, KitKat și Lollipop. Cam acestea sunt. Fiecare te duce cu gândul la o bombă calorică, dulce și inofensivă.

Dar, de la ce vine Android M? Oficial nu se știe, însă având în vedere afinitatea companiei pentru dulciuri, am putea presupune că e vorba de Milkshake, o combinație a tuturor celor de mai sus.

Android M a fost anunțat la conferința Google I/O și nu reprezintă o versiune complet nouă a sistemului de operare. Așadar, nu vom avea Android 6.0, ci mai degrabă 5.2. Android M…adică suma tuturor modificărilor pe care Google le-a promis de ceva vreme, o serie de elemente noi, precum și câteva modificări de ordin estetic. Hai să le trecem rapid în revistă.

Cititorul de amprentă

Un element nou care lipsea de pe dispozitivele cu Android curat. Google nu are încă un astfel de smartphone, iar ceilalți producători au deja soft-ul lor pentru senzorul de amprentă. Asta înseamnă că Google ar putea lansa un astfel de smartphone în curând și că face demersuri importante pentru activarea plăților direct cu telefonul. Mai mult, este un API deschis. Asta înseamnă că orice producător de dispozitive sau dezvoltator de aplicații îl poate folosi. Aici intră desigur orice bancă ce dispune de o aplicație de mobil pentru serviciile sale. Sau PayPal.

Controlul de volum

Folosesc de ceva vreme un Android curat, și cel mai mult mă enervează controlul de volum. E ciudat, și nu e deloc intuitiv. Acum dacă apeși pe butonul de volum poți în sfârșit să îți pui telefonul pe mute și nu doar pe vibrații. În plus, poți controla volumul separat pentru notificări, media sau pentru alarme. E destul de enervant să treci telefonul în mod silențios pentru apeluri și să fii nevoit să ridici tot timpul volumul pentru clipurile de YouTube.

Doze

Doze este un algoritm care citește în mod constant senzorii telefonului, giroscopul, accelerometrul, și știe dacă telefonul este așezat pe masă și nu este atins o perioadă mai lungă de timp. Probabil câteva minute nu este o setare personalizată. Astfel, reduce din timpul de acces la internet, trece aplicațiile din fundal în stand-by și economisește sensibil acumulatorul. Dacă nu îl folosești timp de o oră consumul este de aproape 1% pe Nexus 6. Aceasta este probabil una dintre cele mai utile funcții ale lui Android M.

Setări

Android M vine cu o mulțime de setări mai ales la capitolul permisiuni. Poți permite sau bloca accesul fiecărei aplicații din cadrul meniului propriu-zis. Astfel, dacă nu vrei ca Facebook sau orice altă aplicație să aibă acces asupra camerei foto sau a microfonului poți face aceste setări individual. Există multe aplicații care cer în mod nejustificat permisiuni pentru agenda, locația GPS sau acces la microfon și camera foto.

Mai există setări avansate chiar și pentru hotspot-ul de pe telefonul mobil. Acum poți selecta ca acesta să fie pe 2.4 GHz sau pe 5 GHz. Ultima setare asigură o viteză mai ridicată pe o suprafață mai redusă.

Aplicațiile sunt așezate tot în ordine alfabetică dar scroll-ul printre acestea se face vertical nu orizontal. În dreptul acestora se află literele alfabetului, foarte asemănător cu launcher-ul Aviate de la Yahoo. Deasupra acestui meniu se află și bara de căutare pentru a găsi mai rapid aplicația căutată.

Google Now on Tap

Am vorbit despre el într-un articol separat, și este practic o versiune mult mai avansată a lui Google Now. Este omniprezent în aproape toate aplicațiile folosite, fiind parte a sistemului de operare și oferă informații despre lucrurile care te interesează fără să ieși din aplicația respectivă. De exemplu, asculți o melodie dar nu știi cine este artistul respectiv? Ei bine, cu o căutare rapidă sau o comandă vocală poți afla detalii despre artist fără să închizi aplicația de muzică. Este o funcție extrem de utilă pe care abia aștept să o văd implementată cât mai rapid. Sigur, va fi disponibilă doar pentru Android, nefiind posibilă portarea ei către o aplicație pentru iPhone. Cine știe, poate și Apple va încerca o soluție similară în curând.