Cum afli dacă un clip sau o imagine de pe internet este falsă

Ar fi destul de simplu să presupui că nu poți, mai ales dacă cel care a publicat acea imagine sau clip nu a menționat sursa. Probabil așa își imaginează și el de vreme ce a folosit acea imagine.

Cel mai bun exemplu este folosirea unor imagini cu un conținut emoțional puternic. Vezi câteva sute de oameni care atârnă de o barcă și automat presupui că sunt refugiați. Sau se trezește vreo publicație ce vânează trafic să îți spună asta folosind o poză din 2010. Mulți sunt înfometați și nu realizează că făcând astfel de lucruri, contribuie puternic la dezinformare și la crearea unor mentalități periculoase. Chiar acum o zi, taximetristul era puternic convins că „ar trebui toți puși la zid și împușcați”. Vorbea de refugiați, desigur…

Germania discuta cu ceva timp în urmă despre Isis (un stat islamic) și despre cum se luptă ei cu poliția de acolo. Cu poze și tot tacâmul. Pentru cei ca taximetristul meu această discuție e mană cerească. Poza respectivă s-a răspândit rapid pe Facebook și are deja peste 350.000 de share-uri.

Dar vezi tu, dragă taxime-trist-ule? Poza aia are vreo trei ani și nu are nici o legătură cu refugiații sau cu Isis. Băiețașii aceia sunt extremiști de dreapta care protestează și ei cu forța dacă nu știu de vorbă bună. Poza e din 2012 din localitatea Bonn și Google îți va spune rapid asta.

Cum afli, așadar, dacă o imagine sau o poveste este adevărată? Cercetezi!

Căutare de imagini

isis_fals_1

cautare_imagini_google_1

Aproape la fel de bine ca și text, Google știe să caute și imagini. Și e chiar mai simplu. Dai click pe imagine ca să ajungi la adresa URL sau o descarci cu click dreapta și save image as. Apoi o arunci frumos într-un tab cu un Google Images deschis. Știe să caute în cadrul imaginii, nu după proprietățile ei. Merge și dacă o salvezi în alt format, o redenumești sau o modifici. Am încercat chiar cu imaginea de mai sus, modificată de mine, și funcționează perfect.

Ba chiar ai două soluții. Una este tineye.com, o altă bază de date și un motor de căutare pentru imagini. Ține minte, caută imaginea pe Google Images sau tineye.com.

YouTube Data Viewer

amnesty_citizenevidence_1

Atunci când vezi un clip pe YouTube cu siguranță acesta este reîncărcat de zeci sau sute de ori de către alți utilizatori, desigur, pentru a atrage vizualizări. Se fură non-stop și pe YouTube. Amnesty International a creat un utilitar extrem de simplu și util, numit YouTube Data Viewer. Mergi pe link și ai să vezi despre ce vorbesc. E foarte simplu, pui acolo link-ul de YouTube și site-ul îți va spune când a fost uploadat prima dată acel clip și unde.

Serios, e atât de simplu să identific copiile de clipuri pe YouTube. Păcat că nu merge la fel și pe Facebook.

Wolfram Alpha

wolfram_alpha_1

Pe lângă soluțiile amintite mai sus mai există și un alt motor de căutare mai specializat. Wolfram Alpha. Acesta te poate ajuta să îți faci temele la matematică dacă ești student, sau să afli exact cum a fost vremea într-un anume loc, într-o anumită zi, la o anumită oră. Ține minte foarte bine date de genul. El te poate ajuta să găsești imagini reale ale acelor momente. Sigur, dacă folosești pe lângă și Google Maps problema e ca și rezolvată.