VIDEO – Ce am văzut și mi-a plăcut la IFA 2016

Titlul trebuia să fie ceva pompos, de genul: ”Trend-urile în materie de tehnologie de la IFA 2016”. M-am răzgândit! E mai simplu așa :)

Am văzut multe, foarte multe gadget-uri, laptop-uri, telefoane, electrocasnice. Unele utile, altele absolut hilare. Despre cele din urmă facem mișto într-un episod următor. Prima categorie însă îmi spune la ce ne putem aștepta pe viitor, în următorii ani. Cum vor arăta și ce vor face gadget-urile noastre cele de toate zilele. Nu vorbesc despre teorii, ci sunt 99% sigur că asta se va întâmpla.

Laptop-uri subțiri și ușoare cât o tabletă

Sau chiar tablete la care adaugi o tastatură. E opțional. Mda, deocamdată toate rulează Windows și ai nevoie de un mouse și o tastatură ca să le poți folosi, dar, sunt rapide, subțiri și ușoare.

Un exemplu clar este ASUS Zenbook 3. Puțin peste 900 de grame, un centimetru grosime și performanță cât cuprinde. Modelul de top vine cu Core i7, 16 GB RAM DDR4 și un SSD ultra-rapid de 1 TB. Sigur, e un procesor cu voltaj redus, și așa însă, e la fel de rapid ca un i5 de acum doi ani.

M-am jucat cu el și e mai rapid decât mă așteptam. E suficient pentru orice ai vrea să faci, chiar și editare video/foto, și ceva gaming cu detalii mai spre minim.

Un alt exemplu este ASUS Transformer 3 Pro, o tabletă cu specificații similare cu ale lui Zenbook 3. Procesor i7, 8 GB RAM și SSD 512 GB. În plus, mai are un Thunderbolt 3/USB-C prin care conectezi un modul cu orice placă video de desktop vrei tu. Chiar și un GTX1080. Și te joci, sau faci orice vrei tu pe el acasă.

De reținut: Laptop-urile vor avea maximum un kilogram, autonomie de 8-10 ore și din păcate, nu vei mai putea face upgrade. Totul va fi lipit pe placa de bază. Poate chiar și bateria. Dacă vrei ceva extra, îl conectezi direct la Thunderbolt/USB-C, care sunt practic conexiuni PCI Express, adică un canal direct de comunicare cu procesorul.

Smartphone-uri mult prea puternice

Am văzut specificații exagerate. 6 GB RAM, 256 GB stocare, ecrane QHD la care te uiți cu microscopul ca să încerci să vezi un pixel. Sunt frumoase, rapide, însă consumă prea multă energie. De aceea apar din ce în ce mai multe modele cu specificații mai reduse și cu baterii mari. Aici fiecare încearcă să se diferențieze. ZTE Axon 7 este de exemplu un smartphone de top, cu cel mai bun sunet în difuzoare de până acum.

Un alt exemplu este cu siguranță Sony. A atins o limită din punct de vedere tehnic cu Z5 Premium, și a considerat că se va duce vestea peste mări și țări că au singurul Smartphone cu ecran 4K. Acum își încearcă norocul cu Xperia XZ și X Compact. Un High-End dar nu prea și un telefon mediu dar care va fi prea scump. La fel ca ultimele modele Xperia.

De reținut: Smartphone-urile sunt suficient de performante în momentul actual. Chiar prea puternice. Urmează câțiva ani în care se va pune accentul pe baterie și pe optimizarea sistemului de operare. Sper. Din nefericire acesta e a lui Google, iar Google nu plănuiește să vândă dispozitive prea multe. Nexus-urile sunt doar o declarație.

Tablete :)))

Râd pentru că îmi aduc aminte nebunia de acum câțiva ani. Toată lumea voia un ecran de 10 inci, de cel puțin jumătate de kilogram care făcea același lucru ca și telefonul. Acum nimeni nu mai arată tablete pe la târguri de tehnologie. Pur și simplu nu mai sunt. Am realizat și noi că e puțin redundant să cari după tine încă un dispozitiv care face aceleași lucruri, sau poate mai puține decât telefonul tău.

De reținut: Tabletele vor rămâne populare pentru copii, poate cele care au fost cumpărate deja. Mai există segmentul premium și vom mai auzi ceva de el până la un punct. Tableta a fost gândită să înclocuiască telefonul. Sau să fie o extensie a acestuia. Poate în viitorul îndepărtat va înlocui laptop-ul și vom auzi în 2025 mai multe despre ea. În concluzie, chiar nu ai nevoie de ea. E un moft, o comoditate.

Electrocasnice

Acum câțiva ani am văzut primul frigider cu tabletă conectată la internet. Ei spuneau că e smart. Eu vedeam în minte doar imaginea aceea cu un Nokia 1100 de care era lipit o cameră foto. Lucrurile s-au mai schimbat. Frigiderul știe acum câtă mâncare are în el, și eventual îți face și cumpărăturile online. Sau cel puțin o listă de cumpărături. Are și cameră web la interior ca să vezi în magazin ce îți lipsește.

Mașina de spălat o încarci la fel ca pe una industrială și știe cât detergent și balsam să pună în funcție de programul de spălare. Eventual te întreabă dacă vrei să îți și usuce hainele după ce le-a spălat, doar printr-un mesaj pe telefonul mobil.

Sau pur și simplu bucătăria este semi-invizibilă. Se activează cuptorul, frigiderul, plita doar atunci când te apropii de ele. E doar un concept însă eu mai aștept puțin până să îmi reîinnoiesc bucătăria. E prea frumos ca să nu devină realitate.

De reținut: Aici sunt puțin în ceață. Nu știu ce se va întâmpla cu zona de electrocasnice. Sper doar să văd frigiderul acela cu cameră web mai repede pe piață. Tot timpul uit să cumpăr ceva și apoi mănânc cu gândul la ingredientul lipsă.