Primul pas pentru a deveni stăpân pe banii tăi

Cu nişte ani în urmă mi-am cumpărat un Nokia E50, la vremea respectivă o mică bijuterie pentru orice pasionat de tehnologie.

Bucuria mi-a fost umbrită a doua zi, când un prieten m-a întrebat de unde am avut bani de telefon, în condiţiile în care pe atunci el avea un salariu de peste două ori mai mare decât al meu, dar buzunarele mai mereu goale.

Poţi să intuieşti ce i-am răspuns? Nu, nu i-am spus că l-am luat pe credit, deşi pe atunci oricine îşi lua televizoare “doar cu buletinul”. Nu i-am spus nici măcar adevărul, acela că am strâns treptat sume relativ mici de bani până când l-am putut cumpăra.

Pe ce se duc banii tăi?

I-am spus doar atât: “Dacă vrei să să-ţi cumperi ceea ce-ţi doreşti, în primul rând trebuie să ştii pe ce se duc în prezent banii tăi”. Ştiu, pare simplu, poate chiar prea simplu, dar ia spune-mi repede câţi bani ai dat luna trecută pe facturi? Dar pe mâncare? Dar pe haine?

Nu te speria dacă nu ai răspuns la niciuna dintre cele trei întrebări. De fapt, îţi garantez că, într-un colţ de internet, mai există acum cineva care se află în aceeaşi situaţie ca şi tine. Trebuie doar să repeţi după mine: trebuie să ştiu pe ce se duc în prezent banii mei.

Şi ştii de ce? Pentru că acesta este primul pas pentru a-ţi putea gestiona corespunzător resursele financiare. Fără un control asupra propriilor tăi bani nu vei putea să economiseşti şi nu vei putea să investeşti în noul iPhone sau în compania aia de pe bursă care ţi se pare atât de atractivă.

Foloseşte orice metodă pentru monitorizarea banilor

Stai liniştit, nu-ţi cer să umpli un document Excel cu banii cheltuiţi pe fiecare pâine, ciocolată sau pereche de ciorapi. E posibil ca la un moment dat să ajungi să faci asta din proprie iniţiativă, dar pentru început este suficient să evidenţiezi banii cheltuiţi lunar pe chirie, facturi, transport, mâncare sau gadgeturi. Înţelegi tu ideea.

Pentru asta, poţi folosi una dintre numeroasele aplicaţiile de acest gen pentru Android şi iPhone, de la complexul Mint care are şi versiune desktop, până la soluţii mai simple, dar elegante, precum aplicaţia CashBase realizată de programatori clujeni. Mai sunt şi altele, dar te descurci şi singur să le găseşti. Alternativ, poţi apela la bătrânul Excel pentru un tabel clasic, dar eficient, iar câteva formule te vor ajuta să vezi rapid diferenţa dintre venituri şi cheltuieli.

Efectul pozitiv al evidenţei banilor

Chestia asta cu trecerea cheltuielilor într-un registru fie el şi virtual are mai mult un efect psihologic: te ajută să vezi pe ce se duc banii tăi şi să înţelegi că uneori cheltui inutil anumite sume. Iar dacă ajungi în ipostaza de a spune că “e mai bine sa nu cumpăr aia”, înseamnă că ai trecut cu bine de primul test.

Ei bine, asta a fost tot pentru început. Ce se întâmplă mai departe depinde doar de tine. Eu voi fi periodic pe aici pentru a te încuraja, iar în timp voi trece la lucruri mai serioase: îţi voi spune cum să economiseşti, cum să scapi mai uşor de datorii şi cum să-ţi investeşti banii în mod inteligent. Până atunci, mă duc să butonez un pic Nokia E50. Aşa, din nostalgie.