Greek Exit, sau cum poți cumpăra chiar tu datoria Greciei

Presupun că ești un magnat ce provine din vechile familii ale cavalerilor teutoni, sau ai ceva strămoși de seamă prin Westeros (aluzie la Game of Thrones pentru cine nu a urmărit serialul). Banii nu reprezintă nici măcar o cifră pentru tine, nimeni nu știe să numere atât de mult, și controlezi pe ascuns politica economică a Chinei și implicit a Statelor Unite. Acestea fiind spuse cauți să te retragi pe o insulă, nu prea goală și nu prea departe de civilizație. Nu te descurci să controlezi animalele sălbatice. Cu oamenii e altă discuție.

Acestea fiind spuse, îți prezint o oportunitate unică în viață, să faci și tu un bine unei țări. Poți cumpăra o insulă… Retrag ce am spus mai sus. Nu mai poți cumpăra o insulă. Puteai ieri, dacă nu stăteai pe net să citești o grămadă de prostii.

IndieGoGo_Greek_Exit

Cu alte cuvinte, pe Indiegogo, omonimul lui Kickstarter în Europa, există o campanie de strângere de fonduri pentru Grecia. Suma totală este de 1.600.000.000 USD (un miliard șase sute de milioane de dolari – așa scrie și pe ordinul de plată de la bancă). Campania e la mișto. Este de tip Fixed Funding. Adică dacă nu se strâng toți banii, inițiatorul nu primește nimic. Șansele să se strângă sunt minime, 0,00000001 poate. Nu spun niciodată nu, nu știu cine poate citi acest articol cu Google Translate în Chineză.

869 de oameni au donat la momentul la care scriu acest articol și au fost strânși 12,629 Euro. Din păcate, insula de care spuneam nu mai e disponibilă, probabil mai marii Greciei nu vor vinde nimic. Au rămas recompense precum sticle de ouzo, vin, salate grecești și cărți poștale cu Alex Tsipras, prim ministrul țării de care vorbim.

Ce înseamnă Grecia?

Uite câteva lucruri interesante despre țara care a fost declarată ca având cea mai leneșă populație.

  1. Aproximativ 16.5 milioane de turiști vizitează Grecia în fiecare an, mai mult decât populația acesteia. Turismul reprezintă aproape 16% din GDP-ul țării. Poate ar trebui să mărească puțin prețurile.
  2. Nimeni în Grecia nu se poate sustrage de la vot. Este obligatoriu plin lege. Nu cred că se poate aplica oriunde.
  3. Aproximativ 7% din producția de marmură din lume, vine din Grecia. Serios, oameni ăștia chiar muncesc la propriu să taie marmura aia și să o exporte.
  4. Grecia are mai multe aeroporturi internaționale decât majoritatea țărilor. E normal, toată lumea vrea să o viziteze.
  5. În 1950 doar 30% din adulții de origine greacă știau să citească și să scrie. Acum sunt peste 95%. Uite că educația funcționează la ei.
  6. Grecia are peste 2000 de insule din care doar 170 sunt populate. Ce ziceam, cumpără o insulă.
  7. Grecia are peste 250 de zile de soare. Poți sta la plajă mai bine de 3000 de ore.
  8. Navele grecești reprezintă 70% din totalul de nave ale Uniunii Europene. Ups… îmi pare rău EU, nu îți mai împrumutăm navele de acum încolo.
  9. Grecii sunt tare familiști. Bătrânii stau cu copii până mor, iar copiii cu părinții până se îsoară. Poate de aia sunt și așa de certăreți.
  10. În Grecia, ziua ta de naștere e în ziua în care se sărbătorește sfântul al cărui nume îl porți.  Nu am ce comenta aici, sunt trist.
  11. Expresia „să iei taurul de coarne” vine din Grecia, de când Hercule a salvat Creta și a luat taurul de coarne. La propriu, așa spune povestea.
  12. Primele jocuri olimpice au avut loc în 776 BC. Primul campion olimpic a fost un tip pe nume Coroebus. Fugea cel mai repede.
  13. Limba greacă datează de acum 3000 de ani fiind una dintre cele mai vechi din Europa. O știați pe asta, sunt sigur.
  14. Cuvântul tragedie vine din greacă și înseamnă „cântecul caprei”. Asta pentru că pe vremea lui Dionisos, zeul vinului, cei care jucau tragedii purtau piei de capră.
  15. Grecia are una dintre cele mai mici rate de divorț din EU. Pe de altă parte, avortul e pe primul loc…
  16. Grecii plătesc 10% din câștiguri în taxe și încă 10% pentru sănătate. Spitalele și îngrjirea medicală e gratuită.
  17. Cuvântul barbar vine din grecescul „barbaroi” și era reprezentativ pentru cei care nu vorbeau limba greacă. Tot ce înțelegeau grecii era „bar-bar-bar-bar”
  18. Nu există nici un loc în Grecia care să fie mai departe de 137 kilometri de mare. Probabil știați asta din moment ce mergem cu toții la ei la plajă.
  19. Corupția i-a costat mai mult de un miliard de Euro în 2009. Lucrurile nu s-au schimbat prea mult de atunci…

GreeK_Exit_GRExit

Ce înseamnă Greek Exit sau Grexit?

Da, a fost inventat un nou cuvânt pentru asta, Grexit. Sună… grecește. Grecia are datorii către Uniunea Europeană. La fel ca alte țări de altfel. Grecia a fost nevoită să plătească până astăzi, 30 iunie, 1.6 miliarde de dolari. Nu va putea face această plată pentru că nu a agreat reformele cu creditorii din Uniunea Europeană. Își va pierde legătura cu UE și va fi nevoită să renunțe la moneda Euro, revenind cel mai probabil la Drahma, vechea monedă grecească folosită încă de la 1832.

Dacă se întâmplă cele de mai sus, băncile se vor închide, pentru a face tranziția la altă monedă. Ar putea dura luni până când va fi printată moneda respectivă, iar mulți s-au grăbit să scoată banii din țară. Probabil că încă o mai fac. Recesiune și inflație sunt următorii pași inevitabili. Exporturile Greciei vor fi mult mai ieftine, la fel și vacanțele petrecute pe litoralul lor.

Dacă ar fi atât de simplu

Dacă ar fi atât de simplu precum o campanie de crowdfunding pentru a scoate Grecia din oala cu smântână și cei 503 milioane de oameni care locuiesc în Europa ar dona 3.35 Euro fiecare, ar fi frumos. Din păcate, nu e atât de simplu. Grecia negociază cu creditorii săi de luni de zile pentru a crea un program și a elibera 8.03 miliarde de dolari pentru a-și plăti datoriile. Din păcate, Grecia a refuzat să aplice unele reforme cerute de creditori și implicit nu a primit banii.

Discuțiile sunt nenumărate în acest moment și desigur fiecare are o părere, sau și mai interesant o soluție la problema Greciei. Din păcate, nu cred că știe nimeni toate fețele problemei și cât de sus ajung orgoliile celor în măsură să schimbe ceva.

Nouă, muritorilor de rând, nu ne rămâne decât să ne amuzăm la creațiile minților iluminate din online. Acei creatori de benzi desenate politice și meme-uri care ne încântă în fiecare zi pe noi, utilizatorii de 9gag și de forumuri mai obscure.