Cum să faci operațiuni de schimb valutar la bancomat

În ultimii ani a devenit din ce în ce mai ușor să pleci în vacanță în străinătate, datorită mai multor factori: puterea de cumpărare este în creștere după depășirea crizei economice din 2009, călătoriile cu avionul sunt ieftine datorită prețurilor mici ale companiilor low-cost, iar accesul în țările Uniunii Europene se face doar cu buletinul. Indiferent de țara în care alegi să călătorești, ai nevoie de bani în moneda locală. Chiar dacă este mai confortabil să folosești și în străinătate cardul în lei pe care îl ai în țară, întotdeauna este bine să ai la tine și o sumă de bani cash, pentru situațiile în care plata cu cardul nu este acceptată sau, din diverse motive, nu este posibilă.

Prin urmare, la fiecare călătorie în străinătate trebuie să faci o operațiune de schimb valutar, care în cele mai multe cazuri implică un drum până la bancă sau până la casa de schimb valutar. Procedura este însă una consumatoare de timp: trebuie să-ți aștepți rândul la coadă, să prezinți buletinul și să aștepți primirea banilor, asta dacă sucursala respectivă îi are la dispoziție. Spun asta pentru că acum câteva luni am primit răspunsul enigmatic “trebuie să verificăm dacă avem fonduri” atunci când am cerut 50 de lire sterline la una dintre cele mai mari bănci din România.

În ultima perioadă au apărut însă tot mai multe alternative pentru a face mai repede și mai ușor operațiuni de schimb valutar. Câteva bănci din România au introdus în sucursale Automatul de Schimb Valutar (ASV), un bancomat capabil să lucreze simultan cu lei și valută.

Schimb valutar la bancomatele BCR

Cea mai mare bancă din România oferă mai multe tipuri de servicii de acest gen. Astfel, prin intermediul ASV-ului, poți schimba nu mai puțin de 4 valute în lei: euro, dolari, lire sterline și franci elvețieni. Introduci bancnotele în aparat și primești lei la cursul de schimb al BCR, fără nici un comision suplimentar. Rețeaua BCR include în prezent 146 de ASV-uri.

În alte 47 de unități bancare, BCR pune la dispoziție și așa-numitele Mașini MultiFuncționale (MFM-uri), la care poți face schimb valutar cu euro și dolari la cursurile practicate de bancă.

Schimb valutar la bancomatele Garanti Bank

Garanti Bank, o bancă de mici dimensiuni cu acționariat turcesc, oferă mai multe servicii de schimb valutar la bancmat. Cel mai interesant se referă la posibilitatea de a schimba euro în lei fără utilizarea unui card bancar. Selectezi opțiunea de schimb valutar la ATM, introduci bancnotele de euro și primești contravaloarea în lei la cursul de schimb al băncii, fără nici un comision suplimentar. Reține însă că suma maximă pe care o poți schimba este de 200 de euro și că tranzacțiile inverse (introduci lei și primești euro) nu sunt încă posibile.

În plus, dacă ai un card Garanti Bank, poți efectua operațiuni de schimb valutar direct din contul bancar la un curs mai avantajos decât cel practicat la ghișeele tradiționale ale băncii.

Schimb valutar la bancomatele ING

ING Bank este o altă bancă care oferă servicii de acest tip, însă acestea pot fi utilizate doar de clienții băncii. Astfel, poți retrage euro de pe cardul ING denominat în lei la cursul oficial ING, însă banca percepe un comision de 0.5% din suma retrasă. În plus, ING oferă în cadrul bancomatelor sale și funcția de schimb valutar, prin care poți depune și retrage numerar la cursul ING fără nici un comision. Astfel, poți depune euro pentru a retrage lei sau poți depune lei pentru a retrage euro. Toate aceste operațiuni sunt disponibile în orice ING office, întrucât toate au cel puțin un ATM care permite tranzacții în euro.

Concluzii

Pe piața din România există deja trei bănci care permit schimburi valutare rapide la bancomat, care te scutesc de statul la coadă și interacțiunea cu angajații băncii. În plus, cu excepția cazului în care retragi euro din contul de lei de la ING Bank, nu plătești nici un fel de comision pentru aceste tranzacții, iar cursul de schimb este identic sau chiar mai bun decât cel de la ghișeul băncii. Pe măsură ce astfel de servicii vor deveni tot mai populare printre clienți, poate că numărul băncilor care le vor oferi va fi și el mai mare, întrucât prezintă avantaje inclusiv pentru acestea prin limitarea interacțiunilor directe cu clienții.