Cum să ceri o mărire de salariu

Portrait of a group of business men working together at a meeting

Acest articol nu este pentru tine dacă intenționezi să ceri o mărire de salariu cu un argument de genul “Șefu’, îmi dai și mie mai mulți bani, că am rate de plătit și copii de crescut?” În caz că nu știai deja, șefului tău nu-i pasă că ai rate de plătit. Cu atât mai puțin că ai copii de crescut.

În egală măsură, acest articol nu este pentru tine dacă nu ai nici un motiv pertinent pentru a cere o mărire de salariu. Nu, “colegul meu Gigel face același lucru și câștigă mai mult”, “salariul meu nu a mai crescut de doi ani” sau “de câteva luni stau o oră peste program în fiecare zi” nu sunt argumente bune.

În schimb, acest articol este pentru tine dacă, după o analiză amănunțită, ai ajuns la concluzia că salariul tău actual nu reflectă în mod corect valoarea muncii pe care o depui în cadrul companiei. Într-o astfel de situație, ai deja argumente solide care să fundamenteze o mărire de salariu. Numai că, vezi tu, nici asta nu este suficient pentru a-ți convinge șeful.

Mai sunt câteva elemente pe care trebuie să le iei în calcul pentru ca inițiativa ta să aibă succes. La prima vedere sunt elemente minore, dar în realitate sunt esențiale pentru ca șeful să-ți acorde atenție atunci când îți prezinți cazul.

Înainte de toate, plec de la premiza că ești pregătit și pentru un scenariu în care îți pierzi jobul în cazul unui eșec. Adică știi să-ți gestionezi banii, ai un fond de rezervă din care să trăiești și nu ai credite proaste. Bun, acum hai să vedem ce pași trebuie să urmezi.

Alege cu grijă momentul oportun

Întâlnirea cu șeful tău trebuie să aibă loc într-o perioadă mai calmă, fără termene limită presante pentru anumite proiecte ce trebuie predate și fără ședințe importante de management programate din timp. În plus, evită prima zi a săptămânii (pe bune, cine are chef să vorbească de salarii la primele ore ale dimineții de luni, când îți stabilești planul pentru săptămâna în curs?) și ultima zi a săptămânii (e vineri, toate lumea se gândește la weekend, nu-i așa?). Când identifici o astfel de perioadă mai liniștită, spune-i șefului că vrei să ai o discuție privată, fără să menționezi însă că este vorba despre salariu, pentru a evita apariția unei tensiuni suplimentare.

Adu-ți șeful pe o poziție de egalitate

Ești în biroul șefului. El le lăfăie pe un scaun directorial, în timp ce tu ai un loc mic undeva în lateralul biroului. Știi ce înseamnă asta? Că șeful va domina discuția, impulsionat de postura pe care o are. Prin urmare, întâlnirea cu șeful tău despre mărirea de salariu trebuie să aibă loc, pe cât posibil, într-un mediu neutru. Cea mai bună oportunitate este prânzul în oraș, într-un local decent, unde practic sunteți pe poziție de egalitate. În plus, un astfel de mediu este mult mai relaxant pentru amândoi decât un birou corporatist, ceea ce favorizează o discuție deschisă pe marginea unui subiect sensibil.

Îmbracă-te obișnuit

Plec de la ideea că știi cum să ai grijă de garderoba ta și că știi cum să te îmbraci indiferent de anotimp. La întâlnirea pentru mărirea de salariu nu trebuie să schimbi mare lucru: îmbracă-te obișnuit, ca pentru o zi oarecare de muncă. Nu are niciun sens să te prezinți la costum dacă de regulă ajungi la birou în tricou și șlapi, dar ai grijă ca hainele să fie unele de calitate și, cel mai important, să stea bine pe tine.

Bun. Am ajuns în punctul în care îți prezinți argumentele pentru care soliciți o mărire de salariu. Nu te pot ajuta prea mult în această privință, tu știi ce faci la job și, mai ales, cât valorează munca ta.

Negocierea măririi de salariu

Sper că nu mă întrebi despre ce negociere vorbesc. Nu pleca de la ideea de a cere o mărire de salariu fără posibilitatea de a fi flexibil. Chiar dacă este de acord cu o mărire de salariu, șeful vrea să lase impresia că el este cel care controlează situația, astfel că îți va oferi o sumă ceva mai mică decât cea pe care o propui tu. Prin urmare, ia-ți o marjă de eroare, dar nu una exagerată: dacă vrei o mărire de 20%, solicită 25%. Vrei 30%? Solicită 35%-40%. Șansele de a obține ceea ce îți dorești sunt mai mari în acest caz.

Nu te repeta

Ce face un om atunci când încearcă să convingă interlocutorul că are dreptate? Exact, se repetă. Nu face aceeași greșeală și nu repeta argumentele pe care le-ai adus pentru mărirea de salariu, pentru că efectul este chiar opus celui pe care îl aștepți. După ce ți-ai terminat discursul, ascultă punctul de vedere al șefului, conversează cu el pe marginea lucrurilor la care nu sunteți pe deplin de acord și, dacă totul este în regulă, vei primi mărirea de salariu pe care o dorești.

Totuși, chiar dacă ți-ai jucat cum trebuie toate cărțile, este posibil să nu te alegi cu nimic în plus la leafă. Asta n-ar trebui să fie neapărat o problemă, ba din contră: poți să privești situația ca pe o oportunitate de a face altceva. Jumătate dintre manageri se așteaptă ca numărul de angajați din companiile pe care le conduc să crească în 2016 (PDF), astfel că pot apărea oportunități în altă parte, sau poți să-ți iei lumea în cap și să faci ceva pe cont propriu. Până atunci, nu uita să-ți faci treaba la birou la fel de bine ca și până acum. Și asta nu pentru binele firmei, ci pentru că, dacă îți respecți munca, te respecți pe tine.