Brexit: efectele pentru românii din Marea Britanie

La capătul unui vot controversat Marea Britanie a decis să părăsească Uniunea Europeană. Asta știm deja cu toții, iar o sinteză excelentă pe acest subiect, inclusiv procedura pe care va trebui să o urmeze țara pentru a ieși efectiv din UE, găsești aici.

Ce se va întâmpla însă cu românii care muncesc legal în Marea Britanie? Potrivit ultimul raport furnizat de Departamentul Muncii şi Pensiilor din Marea Britanie (Department for Work and Pensions) valabil pentru perioada ianuarie – martie 2016, în prezent în Marea Britanie există 152.000 de români care muncesc cu forme legale.

Cel mai probabil, românii care locuiesc și muncesc deja în Marea Britanie vor putea rămâne în țară și după ieșirea din Uniunea Europeană, indiferent de eventualele restricții care vor fi aplicate noilor imigranți. În plus, românii care se află în Marea Britanie de peste cinci ani pot deja să solicite rezidență.

Românii rămân, companiile pleacă

Chiar și în cazul în care vor putea rămâne în continuare în Marea Britanie, românii vor avea de înfruntat o altă problemă. Unele companii multinaționale pentru care lucrează și care desfășoară o bună parte din afaceri în Uniunea Europeană vor fi tentate să își mute activitatea într-o altă țară, din blocul comunitar, pentru a nu plăti taxe pe servicii.

De altfel, inclusiv companii britanice de prestigiu, cum ar fi operatorul de telecomunicații Vodafone, ia în calcul o astfel de mutare, în funcție de modul în care vor decurge negocierile dintre Marea Britanie și UE în privința taxelor.

Companiile de tehnologie sunt printre cele mai afectate de Brexit, iar acestea angajează de regulă și români, cunoscuți pentru talentul lor în programare. “Cele două beneficii ale includerii în UE sunt accesul la talent datorat liberei mișcări a oamenilor și faptul că, dacă îndeplinești regulile în UK, îndeplinești regulile pe toată suprafața UE. Nu știm ce se va întâmpla cu aceste două lucruri”, explică Taavet Hinrikus, co-fondatorul serviciului TransferWise.

O relocare într-o altă țară a Uniunii Europene ar afecta astfel locurile de muncă ale românilor care lucrează pentru compania respectivă, iar găsirea unui nou job ar putea fi dificilă în cazul în care noua legislație a Marii Britanii nu va mai fi la fel de permsivă ca în prezent.

Ce se întâmplă cu viitorii imigranți?

Aici, lucrurile se complică. În condițiile în care negocierile pentru ieșirea Marii Britanii nu au început încă, în așteptarea unei cereri formale pe baza articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, este dificil de anticipat ce efecte vor resimți românii care își vor dori să plece în UK în momentul în care țara nu va mai face parte din UE.

Cert este însă că imigrația a reprezentat punctul principal al campaniei pentru ieșirea din UE, motiv pentru care este de așteptat ca românii, împreună cu cetățenii celorlalte state UE, să aibă parte de unele dificultăți dacă vor dori să muncească în UK.

Sistem de puncte pentru imigranți?

Boris Johnson, fostul primar al Londrei și unul dintre principalii susținători ai Brexitului, a anunțat deja în cadrul unui editorial scris pentru Daily Telegraph că intenționează să implementeze un sistem de puncte pentru viitorii imigranți cu scopul de limita numărul muncitorilor din statele UE. “Cetățenii din UE care trăiesc în această țară vor avea drepturile protejate. Guvernul va fi capabil să preia din nou controlul asupra politicilor de imigrare, cu un sistem pe puncte echilibrat și uman care să se potrivească nevoilor companiilor și industriilor”.

Sistemul de puncte ar urma să fie stabilit în funcție de anumite criterii precum numărul limbilor vorbite, experiența și, mai ales, domeniul de activitate.

Regulile pieței unice europene

Aceste declarații vin pe fondul încrederii lui Johnson că Marea Britanie va face în continuare parte din piața liberă europeană, adică va putea face schimb liber de persoane, mărfuri, servicii și capital cu țările UE fără să plătească taxe vamale. Numai că oficialii UE au exclus din start această variantă. “Nu poți avea acces complet la piața unică europeană fără să accepți regulile”, a explicat un diplomat UE pentru publicația The Guardian.

Piața unică europeană este cunoscută oficial sub numele “Zona Economică Europeană” sau, pe numele său oficial, European Economic Area (EEA). Practic, Marea Britanie vrea să facă parte în continuare din EEA, iar una dintre regulile EEA spune că “libera circulație a persoanelor este unul dintre dreturile de bază ale EEA. Este probabil cel mai important drept pentru indivizi, pentru că oferă cetățenilor oportunitatea de a trăi, munci și studia în oricare dintre aceste țări”.

Teoretic, menținerea în EEA va fi posibilă și fără apartenența la UE, întrucât din această zonă fac parte și trei țări care nu sunt membre UE: Islanda, Liechtenstien și Norvegia.

Sau… poate nu se schimbă nimic?

Teoretic, în cazul în care nu va face parte din EEA, Marea Britanie va putea impune propriile reguli în privința imigrației. Spun teoretic pentru că în practică lucrurile sunt deja mai dificil de anticipat. De altfel, inclusiv liderii campaniei pro-Brexit au anunțat că “nivelul imigrației nu poate fi redus radical prin părăsirea UE”.

Prin urmare, este mult prea devreme să anticipăm schimbările exacte care vor apărea pentru românii care muncesc sau care vor dori să emigreze în Marea Britanie după ieșirea țării din Uniunea Europeană. Întregul proces de ieșire a țării din UE va dura cel puțin doi ani de la depunerea cererii formale, însă britanicii pro-Brexit și-au exprimat deja speranța că părăsirea blocului comunitar va avea loc abia în 2020, an în care vor avea loc noi alegeri în UK. Până atunci, lucrurile vor continua la fel ca și până acum.

Sau, cine știe, poate că britanicii nici măcar nu vor formula cererea oficială de ieșire din Uniunea Europeană, caz în care vor rămâne în blocul comunitar fără să se schimbe (aproape) nimic.