[VIDEO] Film: Magnificent Seven (2016)

Anul 2016 dă toate semnele că este dedicat filmelor cu supereroi din benzi desenate și remake-urilor. După Martyrs, Cabin Fever, Ghostsbusters și Ben Hur, a venit rândul unui western cu șapte maginifici pistolari să mai treacă o dată prin furcile caudine ale producției și post-producției, iar apoi să fie aruncat în bătălia pentru box-office.

Vânătorii de fantome masculi au fost înlocuiți cu tot atâtea doamne care le-au luat jobul. Apoi cei de la Apple au introdus niște emoji cu chip de femeie detectiv, respectiv de cupluri gay care cresc copii. Pistolul clasic de cowboy a dispărut, iar locul i-a fost luat de unul cu apă, ceva mai prietenos și, să o spunem pe-aia dreaptă, mai puțin masculin. A devenit, deci, evident că americanii vor să mulțumească pe toată lumea, grație diversificării. N-a scăpat de paleta noilor varietăți artistice nici readaptarea celor șapte magnifici, peliculă al cărei casting poartă clar semnele multiculturalismului. Contrar canoanelor din adolescența lui John Wayne, liderul haitei de masculi este acum un negru, iar personaje-cheie sunt jucate de un actor asiatic, respectiv de unul indian. Chiar dacă adevărul istoric despre diversitatea Westului Sălbatic ar putea fi ușor diferit.

Fără legătură cu orice posibile calcule de „political correctness” din rețeta peliculei, vă mărturisesc că multiculturalul „Magnificent Seven” este primul western care mi-a plăcut. Personajele Goodnight Robicheaux (Ethan Hawke) și Josh Faraday (Chris Pratt) sunt motoarele principale ale narațiunii. Goodnight nu face abuz de gloanțe sau de vorbe, dar atunci când scote pistolul din teacă nu irosește muniția, e în stare să nimerească și o monedă în aer. Faraday face risipă și de vorbe, și de gloanțe, în orice circumstanțe, dar mai ales atunci când nu e cazul. Oricum, fiecare „magnific” în parte are un rol bine definit și completează perfect echipa. Scoate-l pe unul din ecuație și nu doar că vei avea de schimbat titlul în „Cei șase magnifici”, dar ai fi obținut un film mult mai searbăd.

Povestea din remake e poate singura care se ține de sfântul script original, iar evoluția filmului este ușor de intuit, chiar și pentru cineva care n-a văzut prima versiune, din 1960. Pe scurt, liniștea localității Rose Creek din Mexic este spartă în momentul în care industriașul Bartholomew Bogue (Peter Sarsgaard) își trimite haidamacii înarmați ca să facă legea, sub forma unui șir de fărădelegi. Orășenii, disperați să se elibereze de sub tirania lui, o lasă pe Emma Cullen (Haley Bennett) să preia frâiele și să caute protecție partea justițiarului Chisolm (Denzel Washington). Acesta adună șase pistolari fără căpătâi, vânători de recompense și asasini liber-profesioniști, după cum urmează: Josh Faraday (Chris Pratt), Goodnight Robicheaux (Ethan Hawke), Jack Horne (Vincent D’Onofrio), Billy Rocks (Byung-Hun Lee), Vasquez (Manuel Garcia-Rulfo) și Red Harvest (Martin Sensmeier).

Ca să fiu sincer, cu excepția ploii asurzitoare de gloanțe care mi-a lăsat o migrenă sinistră la final, alt cusur nu i-am putut găsi filmului. Deci, dacă o să consider durerea de cap drept boală profesională, dată de stres și de oboseală, nimic nu mă reține să îți recomand această producție. Nu-ți lua și copiii la proiecție, pentru că gradul de violență e cam mare pentru ochii necopți, pe care nu vrei să-i expui deocamdată la răpăială de arme și la  priveliștea câmpiilor umplute de cadavre.

Filmul este disponibil în cinematografe din 23 septembrie.