Bucătărie deschisă sau bucătărie închisă?

Atunci când vrei să îţi cumperi o locuinţă, pe lângă dilemele legate de zonă, buget sau suprafaţă, vei avea cu siguranţă şi întrebări legate şi de compartimentare. Dacă deja te-ai decis între decomandat, semidecomandat sau nedecomandat, te vei întreba dacă e mai bine să alegi o bucătărie închisă sau una deschisă către living sau dinning. Deşi ideea de bucătărie deschisă, şi conceptul general de open plan, a fost adoptat şi iubit peste ocean încă de prin anii’90, în Romania ideea a prins avânt mai mult în ultimul deceniu. Însă întrebarea rămâne valabilă: bucătărie deschisă sau închisă? Pentru a te ajuta să iei decizia potrivită pentru tine, trebuie să ai în vedere avantajele şi dezavantajele ambelor concepte şi să alegi ceea ce se mulează pe stilul tău de viaţă.

Bucătăria deschisă

Deşi acest concept începe să devină din ce în ce mai popular, sunt şi mulţi arhitecţi şi designeri care nu preaslăvesc ideea de bucătărie deschisă. Dar ce presupune mai exact? Atunci când vorbim despre o bucătărie deschisă, ne referim la un spaţiu continuu, între bucătărie şi living sau dinning, nefiind nici un fel de separare. Există şi bucătării semideschise, ce sunt separate de celelalte spaţii doar printr-un blat de bar sau un parapet, însă din multe puncte de vedere, au aceleaşi caracteristici ca şi cele deschise.

Primul şi cel mai important avantaj al unei bucătării deschise este că avem de-a face cu un spaţiu continuu, creând astfel o legatură între spaţiul în care se prepară mâncarea şi zona în care ea va fi consumată. Astfel cel care găteşte nu se va simţi izolat de restul familiei sau de invitaţi, iar cei din urmă vor fi implicaţi şi ei într-un fel în ritualul preparării mâncărurilor iar conversaţiile se vor putea desfăşura în cel mai natural şi simplu mod. Pe lângă efectul asupra laturii sociale, un spaţiu deschis va permite accesul liber al luminii naturale iar, din punct de vedere estetic, spaţiul va părea mai mare şi mai fluid.

Având în vedere că bucătăria deschisă nu va avea pereţi, este clar că mirosurile emanate de procesul pregătirii alimentelor vor zburda prin toată casa iar invitaţii vor fi martori la absolut tot ce se întâmplă în bucătărie, fie că este vorba de posibile mici accidente, greşeli sau incendii. 

Bucătăria închisă

Acest tip de compartimentare este cel clasic, prezent în majoritatea locuinţelor din ţară, în care spaţiul bucătăriei este separat de restul casei cu ajutorul pereţilor. Având în vedere că acest spaţiu este izolat de celelalte zone din casă, cel care găteşte va avea intimitate iar mirosurile emanate în timpul pregătirii se vor evacua direct afară, prin intermediul ferestrei sau hotei. Un alt avantaj al acestor tipuri de bucătării este faptul vei avea mai mult spaţiu pentru dulapuri şi rafturi, sporind astfel spaţiile de depozitare şi spaţiul pentru gătit sau amplasat electrocasnice. 

Dezordinea şi murdăria ce se crează în timpul pregătirii alimentelor vor rămâne ascunse în bucătărie, iar întregul proces de a lua masa în dinning rămâne un ritual mai formal şi elegant. Apar totuşi dificultăţi atunci când vine vorba de servirea preparatelor, cel care găteşte fiind nevoit să ducă platourile şi farfuriile dintr-un spaţiu în altul.

Având în vedere că întregul ritual de servire şi consumare a alimentelor are şi un puternic caracter social, bucătăria rămâne sufletul oricărei locuinţe. Fiind un spaţiu atât de important în viaţa noastră de zi cu zi, alegerea tipului de bucătărie perfect pentru stilul tău de viaţa este o decizie extrem de importantă, ce trebuie tratată cu seriozitate. Ia în considerare cât de des vei găti, ce fel de preparate preferi şi ce fel de experienţă îţi doreşti atunci când iei masa. În afara caracteristicilor estetice, trebuie să te gândeşti şi la cât de funcţională va fi bucătăria ta.