Ce trebuie să conțină geanta foto pentru călătorie

Cel mai enervant moment pentru mulți dintre cei care pleacă într-o călătorie este momentul în care trebuie să își facă bagajul. De multe ori acesta se intersectează cu ziua de naștere a vre-unui prieten sau cu vreo ieșire organizată într-un bar, tot cu prietenii. În nici unul din cazuri nu poți să refuzi invitația, însă te vei gândi tot timpul ce trebuie să pui în geantă. În drum spre aeroport sau după ce ai ieșit din oraș vei recapitula în minte tot ce ai pus în geantă, știind cu siguranță că ai uitat ceva.

În ceea ce privește fotografia e ceva mai simplu. Aici ai nevoie de o geantă care trebuie să conțină anumite elemente, care îți vor fi utile indiferent de destinație. Acestea sunt accesorii, iar geanta este destinată fotografului amator, începător, nu unui profesionist. Acela își va alege conținutul rucsacului în funcție de tipul de fotografie pe care îl prestează la destinație. Așadar, să începem.

Tamrac 5603-R System 3 - BlackGeanta foto

Presupunând că nu vei căra cu tine o mulțime de obiective grele, lucru nerecomandat desigur, ai nevoie de o geantă de umăr la care să ai acces ușor. Recomandăm una de dimensiuni relativ reduse în care să încapă aparatul, o compactă, un mirrorless sau chiar un DSLR de mici dimensiuni. Compartimentarea trebuie să poată fi modificată pentru a acomoda diferite accesorii și de asemenea trebuie să fie rezistentă la ploaie. Nu trebuie să fie excesiv de scumpă, există genți care au o protecție de ploaie ascunsă într-unul din buzunarele exterioare, sau chiar la baza acesteia.

Cureaua de umăr trebuie să fie lată și să aibă un burete ce absoarbe din greutate. Nu vrei să te deranjeze la umăr după prima jumătate de oră. Atunci când ești incomod nu reușești să te concentrezi să faci fotografia perfectă. Uite aici modelul din imagine.

Nikon-D5500-kit-18-55mm-f-3-5-5-6G-VR-II-negru-39196-1-525Camera foto

Da, fără glumă, este elementul cel mai important. Ea trebuie să stea în geantă tot timpul, indiferent unde ești. Acolo se simte ea cel mai în siguranță. Așa că după ce ai copiat pozele de pe card-ul SD sau ai încărcat bateria, nu uita să pui camera înapoi în geantă. Eu folosesc un truc simplu pentru a nu uita nimic. Pun geanta lângă mine pe birou și orice operațiune o fac cu camera o pun înapoi în geantă și las geanta deschisă. Așa îmi aduc aminte să verific dacă are baterie sau card înainte să o iau pe umăr. Uite și o cameră foto DSLR mică. Sau una și mai mică.

Nikon-AF-S-DX-NIKKOR-55-300mm-f-4-5-5-6G-ED-VR-16163Obiectivul extra

De obicei vei avea cu tine un 18-55, obiectivul de kit, sau eventual un 50 mm dacă ai făcut deja o investiție. În cazul în care pleci pentru câteva zile, se dovedește destul de util un obiectiv cu zoom sau unul cu o focală completă. Nu știi niciodată când observi un cadru superb însă ai vrea să îl apropii mai mult, și nu din programul de editare. Dacă participi de exemplu la un eveniment și vrei să faci fotografii cât mai bune te ajută mult să nu mai schimbi obiectivele între ele. Asta dacă nu ai două aparate foto deja. Pentru că am menționat mai devreme un aparat foto Nikon îți pun aici un link și către un obiectiv compatibil.

Baterie_Suplimentara_1Baterie suplimentară

În funcție de camera foto pe care o ai, bateria poate avea o autonomie de 200 până la 400 de cadre. Poate chiar și mai mult. Trebuie să ai în vedere faptul că acea autonomie se calculează fără a folosi blitz-ul. La înregistrare video autonomia poate ajunge chiar la 30-40 minute. Te sfătuim să investești într-o baterie suplimentară. Sunt destul de ieftine așa că ia două. Bateria ți se va consuma mult mai repede dacă ești într-o zonă foarte friguroasă sau foarte caldă. Ele sunt gândite să opereze la 20-25 de grade. La 5 sau la 35 de grade ai să observi că nu poți face decât 200 din cele 400 de poze cât spune bateria nouă că poate susține.

Dacă ai un DSLR nu ai nevoie de Grip, acel dispozitiv în care pui două baterii simultan și îl atașezi la baza camerei. Nu îți este de folos decât dacă fotografiezi în studio timp de ore întregi și nu îți permiți nici un fel de întreruperi. Baterie suplimentară, cum spuneam.

Card-SDCardul de rezervă

La fel ca bateriile, cardurile de memorie sunt considerate consumabile. Se strică destul de repede, le pierzi din când în când și te trezești că nu mai ai decât telefonul cu care să faci poze. Ia cu tine unul sau două carduri în plus. De 16 GB ar trebui să fie suficiente chiar și pentru filmare. Prețul lor este în jur de 100 lei, iar investiția se poate dovedi vitală. Atenție la cardurile chinezești, cele pe care le iei pe sub mână din piață sau alte magazine de accesorii. Kingston este unul dintre cele mai copiate brand-uri, așa că dacă nu îl iei dintr-un magazin specializat de foto stai departe de ele. Card SD 16 GB Sony.

Kit_CuratareKit-ul de curățare

Aparatul mirrorless sau DSLR-ul au un lucru în comun: se pot schimba obiectivele. Cel mai probabil l-ai achiziționat cu obiectivul de kit și ai luat deja și un zoom sau un obiectiv fix de 50 sau 35 mm. Știm că ți-au recomandat toți prietenii asta și e bine că i-ai ascultat. Dacă le ai, sigur o să le cari după tine de fiecare dată, pentru că probabil îți trebuie. De fiecare dată când schimbi obiectivul este imposibil să nu intre praf în cameră, iar cel mai ușor mod de a evita drumurile destul de dese la service pentru curățare este să ai un astfel de kit la tine. Conținutul e simplu, o pompă manuală pentru suflat praful și o perie antistatică care adună firele de praf mai încăpățânate de pe senzor. E ieftin, și e recomandat să îl ai la tine tot timpul. Cam așa arată.

MicrofibraCârpa de praf

Nu, nu e vorba de un tricou vechi din care ai rupt tu o bucată și cu care ștergi camera când se murdărește. E vorba de o cârpă din poliester, curată, pe care trebuie să o ții în geantă tot timpul. Microfibră se numește. Cu ea vei șterge obiectivul de praf și de urmele de grăsime de pe degete, urme pe care le vei lăsa de fiecare dată când schimbi obiectivul sau pui capacul pe acesta. Poate fi o cârpă din acelea pe care le găsești în supermarket, 6 la 10 lei, sau o cârpă mai fină de la un magazin specializat. Cârpă microfibră, aici.

TrepiedTrepied-ul

Indiferent de ce tip de cameră ai, cu siguranță ai nevoie de un trepied. Poți alege unul de dimensiuni mici, 10 cm, care nu este extensibil însă îți permite să pui camera pe un pervaz sau pe jos, și să o orientezi către subiect. În cazul de față chiar tu. Nu îți recomand un trepied flexibil. Acelea sunt bune doar pentru camere mici gen GoPro, telefoane mobile sau eventual compacte ușoare. Chiar și cu faimosul GorillaPod am avut mari bătăi de cap cu o cameră mirrorless cu obiectivul de kit. Pur și simplu nu vrea să stea așa cum îl pui din cauza greutății camerei, vreo 350 grame.

Poți alege și un trepied mic, ușor, care nu se ridică foarte mult. Regula este simplă, dacă nu îți încape în geanta pe care ai ales-o sau atașat de aceasta (unele genți au curele speciale pentru prinderea trepied-ului la exterior) atunci este prea mare. Depinde de tine dacă vrei să mergi la sala de fitness sau să îți faci exercițiile de forță cărând un trepied mare și greu. Uite unul mic.