Comisioane bancare pentru conturi curente şi carduri – cum poţi câştiga o cină romantică

Sunt sigur că ai cel puţin un cont bancar pe care îl foloseşti pentru diverse activităţi, cum ar fi încasarea salariului, diverse plăţi la furnizori sau transferuri bancare. În plus, sigur ai ataşat un card bancar pe care îl foloseşti pentru retrageri de la ATM şi plăţi pe internet.

Nu ştiu cum ţi-ai ales banca cu care lucrezi în mod curent, dar în mod cert grila de taxe şi comisioane ar trebui să reprezinte unul dintre cele mai importante criterii.

Ce servicii bancare foloseşti?

Astfel, ne-am propus să aflăm cât de mult costă în România să ai un cont bancar cu card ataşat şi care este banca cu cele mai mici comisioane. Scopul? Să obţinem o economie suficient de mare din comisioane comparativ cu cea mai scumpă bancă pentru a putea lua gratuit o cină romantică cu persoana iubită. Nu trebuie să faci nimic pentru a obţine cina romantică, ci doar să evaluezi costurile pe care le ai în funcţie de banca pe care o alegi.

Am ales să construim un serviciu bancar tipic pentru o persoană care are nevoie de:

  • cont curent în lei, pentru încasarea veniturilor şi transferuri bancare;
  • card bancar în lei, pentru retrageri de la ATM şi plăţi pe internet
  • internet banking, pentru efectuarea rapidă a tranzacţiilor prin internet.

Ce comisioane plăteşti la bancă?

Am ales cele mai mari zece bănci din România după cota de piaţă din anul 2014 şi am analizat costurile pe care le au acestea cu diverse operaţiuni, de la comisionul de întreţinere a contului curent până la comisioanele percepute pentru tranzacţii intrabancare.

Am luat în calcul cel mai ieftin tip de cont curent şi cel mai ieftin tip de card bancar disponibile în oferta băncii, fără să luăm în considerare conturile şi cardurile pentru studenţi sau pensionari. În plus, am inclus în pachet şi serviciul de internet banking, unul necesar pentru că oferă comisioane de circa două ori mai mici la transferuri bancare decât prin canale tradiţionale. De altfel, comisioanele pentru transferuri bancare sunt cele valabile pentru tranzacţii prin internet banking. Există comisioane şi pentru interogarea soldului, dar dacă foloseşti internet banking nu vei plăti niciodată aşa ceva.

Rezultatele sunt sintetizate mai jos.

comisioane-bancare-1

Menţiuni importante:

  • la ING, doar primul card este gratuit, al doilea are comision de administrare de 28 lei/an, iar serviciul de internet banking costă 1 leu doar dacă este folosit fără digipass şi cu activarea notificărilor push pe telefon pentru tranzacţii. Comisioanele sunt valabile doar pentru clienţii noi care au început relaţia cu banca după 23 martie 2015. Clienţii vechi au alte comisioane.
  • la Banca Transilvania şi BRD, costul serviciului de internet banking include şi comisionul pentru utilizarea serviciului de mobile banking.
  • la CEC, pentru utilizarea serviciului de internet banking trebuie să plăteşti o garanţie de 62 de lei pentru token.

Cât plăteşti lunar la bancă?

Acum a venit momentul să calculăm efectiv care este costul lunar total pentru toate aceste comisioane. Am plecat de la un scenariu relativ simplu, care presupune retragerea unei sume de 1.000 de lei de la ATM-ul băncii, cinci transferuri intrabancare (în conturi la aceeaşi bancă) şi trei transferuri interbancare (în conturi la alte bănci), la care am adăugat comisionul de administrare a contului şi comisionul de administrare a cardului.

Iată ce a rezultat.

comisioane-bancare-2

O reprezentare mai simplă a costurilor ai în graficul de mai jos:

comisioane-bancare-3

O bere cu băieţii sau o cină romantică?

Acum eşti pregătit să evaluezi costurile lunare pe care le ai cu serviciile bancare la cele mai importante zece bănci din România. Câştigătorul îl deduci şi singur din graficul de mai sus, astfel că noi ne rezumăm să-ţi spunem un singur lucru:

Dacă utilizezi servicii bancare conform scenariului de mai sus, vei plăti 7.5 lei pe lună dacă alegi cea mai ieftină bancă şi 45.5 lei pe lună dacă alegi cea mai scumpă bancă. Cu alte cuvinte, poţi economisi în fiecare lună până la 38 de lei din comisioane bancare dacă alegi cea mai ieftină bancă în detrimentul oricărei alte bănci din top 10.

Prin urmare, câştigi o ieşire cu băieţii la bere în fiecare lună sau câteva cine romantice cu persoana iubită în fiecare an. Tu decizi, cheia e la tine.